Ticaret Hukuku
Ticaret hukuku, tacirlerin hukuk kapsamındaki haklarını koruyan hukuki bir birimdir. Ticaret Hukuku işletme sahipleri ve alıcılar için oldukça önemlidir ve düzenlenen kanunlar çerçevesinde kişilerin haklarını düzenlemektedir.
Bu disiplin, mevcut tüm mevzuata atıfta bulunan ve ticaretle ilgili tüm faaliyetleri düzenleyen çok kapsamlı bir hukuk birimidir. Bu disiplin, özel hukukun dallarından biridir ve borç hukuku ile yakından ilgilidir. Ancak bazı açılardan birbirlerinden farklıdırlar.
Ticaret hukuku, 1957 tarihli Medeni Kanun kapsamında Türk Ticaret Kanununa yer almıştır. Ticaret, ülkeler ve bireyler arasındaki üretim ve tüketim dengesini sağlar. Üretim, değişim, tüketim veya dağıtım gibi ekonomik faaliyetler ele alınarak hukuk disiplini ile düzenlenir.
Ticaret Hukuku Neden Önemlidir?
Bu hukuk disiplini, hukukun en kapsamlı dallarından biridir ve pratik uygulamalar nedeniyle sürekli güncellenmekte ve sürekli yenilenir. Bu nedenle bu mesleği icra eden avukatların bu alanda uzmanlaşmış ve bu alanda kendilerini sürekli geliştiren profesyoneller olması çok önemlidir.
Ticaret hukuku, sürekli olarak yeni bilgilerin edinilmesini ve pratik uygulamasının takibini gerektirir. Bu yasal disiplin, sağlıklı iş ilişkilerinin kurulmasını ve sürdürülmesini sağlamak için gereklidir. Ticari işletmenin kapsadığı çok çeşitli kavramlar nedeniyle bu meslek, borçlar kanunu alanından ayrıdır.
Bu uzmanlaşma sadece yurtiçi ticari faaliyetleri kapsayan sınırlı bir yapıda değildir. Ticari hukuk disiplininde Tüzel kişiler ve Tacirler, Ticaret işletmeleri ve Ticaret işleten dernekler ve vakıflardır olmak üzere bu 3 unsur muhattap alınır.
Şirketler hukuku, kıymetli evrak hukuku, semaye piyasası hukuku, ticari işletme hukuku, taşıma hukuku, sigorta hukuku, deniz ticaret hukuku, fikri mülkiyet hukuku gibi hukuk dalları bu kapsamda ele alınır.